7 сезонних овочів і фруктів, які варто додати в свій раціон восени

Восени багато людей хворіють на грип і застуду. Крім того, в цей період сонце ховається за хмарами, тому організму потрібно більше вітаміну D

Михайло Хомченко

Осінні фрукти та овочі багаті вітамінами C, D, B і A, саме тому вони здатні підтримувати імунітет, забезпечують організм поживними речовинами та роблять повсякденне харчування більш різноманітним. Вибирайте найулюбленіші з них та сміливо додавайте в повсякденне меню, а доставка продуктів в Кривому Розі від FOZZY допоможе вам заощадити час та гроші.

Сезонні овочі та фрукти не тільки містять більше поживних речовин, але й мають кращий смак і аромат порівняно з тими, що вирощуються поза природним періодом дозрівання. Вони не містять хімічних добавок і консервантів, що зменшує ймовірність алергічних реакцій. Крім того, ви підтримуєте місцевих виробників і навколишнє середовище, споживаючи місцеві сезонні продукти. В осінній період варто додавати в раціон наступні фрукти та овочі:

  • гарбуз — унікальний овоч, з якого можна приготувати багато смачних страв, від солоних до солодких: гарбузовий суп, фарширований гарбуз, запечений гарбуз, гарбузове печиво тощо. Цей овоч містить багато вітамінів А, В1, В2, С, РР і мінералів, таких як фосфор, залізо, кальцій, калій і магній;
  • буряк — корисний у різних стравах, таких як салати та борщ. У ньому багато вітаміну С і заліза, які підтримують імунітет і захищають від застуди. Він містить багато фолієвої кислоти, заліза та антиоксидантів, які підтримують серцево-судинну систему та покращують кровообіг;
  • селера — містить корисні амінокислоти: аспарагін, тирозин, каротин, нікотинова кислота, мікроелементи та ефірні олії. У селері є багато вітамінів, включаючи вітаміни групи В (тіамін і рибофлавін), вітамін К, вітамін Е, провітамін А та аскорбінову кислоту.  Цей овоч має заспокійливий ефект і уповільнює процеси старіння;
  • перець — може бути зеленим, червоним, жовтим, солодким та гострим. Кожен із них містить велику кількість мікро- та макроелементів і є корисним. Ви можете їсти його сирим або переробленим;
  • обліпиха — містить багато вітамінів і мікроелементів, необхідних для профілактики та лікування застудних захворювань. Плоди можна вживати як у свіжому, так і вареному вигляді. Ягоди обліпихи добре зберігаються в морозильнику;
  • шипшина — містить велику кількість аскорбінової кислоти. Крім того, в ягодах є вітамін Е, а також вітаміни В, К, Р і каротин. Шипшина має більше вітаміну C, ніж чорна смородина та лимон, тому є чудовим засобом для лікування бактерій і запалення;
  • виноград — містить йод, який підтримує роботу щитоподібної залози. Крім того, він містить фтор, марганець, магній, калій і залізо. Вживайте його сирим або готуйте вино та сік.

Додавання цих овочів і фруктів до осіннього раціону допоможе зберегти здоров’я та урізноманітнити щоденне меню смачними і корисними стравами. У цей злегка депресивний і хворобливий час сезонні продукти осені є природним і найздоровішим способом зміцнення організму, забезпечуючи імунітет, силу та фізичну форму.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Полтава