Корисна смакота: ТОП "гарбузових" рецептів, що сприятимуть схудненню
Гарбуз - сезонний овоч, багатий величезною кількістю мінералів і вітамінів, який збереже талію стрункою, а самопочуття – відмінним
Взимку хочеться побалувати себе смачненькими стравами, але постійних страх погладшати змушує збавити кулінарні оберти та фантазію. Та серед продуктів є такі, що вражають своєю корисністю та низькокалорійністю. Зокрема, до таких можна віднести гарбуз – овоч, який у фінансовому плані може дозволити собі кожна господиня.
Окрім низької ціни, серед переваг гарбуза -величезна кількість мінералів і вітамінів. Завдяки такому змісту, продукт допомагає швидше оновлюватися всьому організму, а за рахунок низької калорійності (25 калорій на 100 г) сприяє схудненню.
Страви з гарбуза прості у приготуванні та не займуть багато часу. Depo.Полтава пропонує найсмачніші та найбезпечніші для фігури "гарбузові" рецепти.
З гарбуза можна приготувати як солодкі, так і солоні страви – випічку, салати, супи та інше. Тим, хто хоче поласувати солоденьким сподобається рецепт гарбузової запіканки.
Гарбузова запіканка
Для приготування цієї страви господиням знадобиться:
400 г гарбуза;
160 г вівсяних пластівців;
2 яйця.;
60 г кураги;
50 г мигдаля;
6 г розпушувача.
Приготування:
Для початку слід підготувати гарбуз – очистити його і натерти на крупній тертці. Далі- додати вівсяні пластівці та ретельно перемішати. Після цього додати збиті яйця та ретельно перемішати суміш. Курагу та мигдаль подрібнити і теж додати у загальну суміш. Наостанок – всипати розпушувач. Готову суміш покласи у форму та запекти у духовці при температурі 180 градусів.
Серед варіантів гарбузових десертів є також Чізкейк у оригінальному виконанні, який гарно підійде для сніданку.
Гарбузовий чізкейк
Для приготування чізкейку з гарбуза знадобиться:
400 г гарбузового пюре;
250 г печива;
200 г сметани;
7 столових ложок згущеного молока;
50-60 г смаженого фундука;
70 г вершкового масла;
цукор, шоколад, кориця і мускатний горіх.
Приготування:
В одній ємності треба подрібнити печиво і горіхи на дрібну крихту, туди ж додати вершкове масло (заздалегідь розм'якшене), дрібку солі і 50 г цукру. Все перетерти, доки не вийдуть крихти середнього розміру. Виклаcnb їх у спеціальну скляну форму та вирівняти, щоб вийшла основа для десерту товщиною близько 7 мм, а потім прибирати в холодильник.
Далі, в окремому посуді слід збити сметану, додати згущене молоко, не перестаючи збивати. Відокремити половину маси і змішати її з підготовленим заздалегідь гарбузовим пюре, додати до неї трохи кориці і мускатного горіха.
Тоді гарбузову масу треба викласти на основу з печива, зверху намазати залишками крему зі сметани. Потім прибрати майже готовий чізкейк на 2 години в холодильник, зверху присипати шоколадною крихтою.
Смачним та корисним сніданком стануть і ніжні гарбузові оладки.
Оладки з гарбуза
Для приготування цієї страви слід "запастись" такими продуктами:
200 г гарбуза;
3 ст. л. пшеничного борошна;
100 г сметани;
1 ст. л. цукру;
1 яйце;
1/4 ч. л. харчової соди;
5 г ванільного цукру ;
рослинне масло, сіль за смаком.
Приготування:
Очищений гарбуз треба натерти на середній терці та покласти в окріп на 3-4 хвилини, потім відкинути на друшляк. Коли маса охолоне, подріднити її та змішати і іншими інгредієнтами і замісити тісто. Готове тісно викласти ложкою на розігріту пательню з рослинним маслом. Подавати можна з гарячим медом.
Гарним до чаю та кави стане варення, сповнене вітамінами.
Дієтичне гарбузово-апельсинове варення
Для приготування гарбузового варення знадобиться:
1, 5 кг гарбуз;
1 апельсин;
половинка лимона;
склянка води;
мед за смаком.
Приготування:
Почищений гарбуз, апельсин і лимон треба нарізати на невеликі часточки і подрібнити. Все це скласти у каструлю та налити 0,5 склянки води. Суміш накрити кришкою та поставити на невеликий вогонь.
Постійно перемішувати гарбузову масу, і якщо почне підгорати – додати ще води. Як тільки гарбуз добре провариться, варення буде готове. Тоді суміш слід охолодити та додати мед. Зберігати у холодильнику.
Та не тільки солодкі страви можна приготувати з гарбуза. Чудовий приклад тому – овочеве рагу, яке стане гідною та корисною вечерею.
Низькокалорійне овочеве рагу з гарбуза
Для приготування страви знадобляться такі продукти:
350 г гарбуза;
400 г томатів у власному соку;
300 г відварної курятини;
170 г болгарського перцю;
60 г томатної пасти;
70 г цибулі;
10 г оливкової олії ;
Зелень за смаком.
Спосіб приготування:
Гарбуз слід нарізати кубиками, а плоди томатів – подрібнити. Обидва інгредієнта покласти на пательню, додати цибулю, перець, томатну пасту і поставити на вогонь. Тушкувати під кришкою, поки гарбуз не буде готовий. Тоді треба додати філе птиці та нарубану зелень. Наостанок – посолити та поперчити за смаком.
А до обіду гарбуз можна нафарширувати, вийде корисна та поживна основна страва.
Фарширований гарбуз
Аби приготувати страву знадобляться такі інгредієнти:
1 кг гарбуза;
350 г свинячого окісту;
1 морквина, цибуля;
2 зубчики часнику;
180 мл води;
20 г вершкового масла, приправи і сіль.
Приготування:
Для початку треба зрізати верхівку гарбуза, видалити насіння та частину м'якоті (повинні вийти стінки завтовшки в 1 см). Внутрішню поверхню змастити розтопленим маслом та посолити. Потім, м'якоть гарбуза, моркву та цибулю - подрібнити, а помите та обсушене м'ясо нарізати дрібними кубиками.
Після цього овочі з'єднати з м'ясом, приправити, посолити, додати часник та добре все розім'яти руками. Нафарширувати отриманою масою гарбуз та накрити зрізаною з нього "кришечкою". Тоді слід покласти гарбуз у чашу та долити трохи води, закрити кришкою і випікати близько 2 годин.
До м'яса також можна приготувати котлети. Враховуючи калорійність гарбуза, вони чудово підійдуть як гарнір.
Котлети з гарбуза
Для приготування гарбузових котлет знадобиться:
200-300 г гарбуза
3-4 картоплини
250 г манки
Сіль, перець та соняшникова олія за смаком
Приготування:
Для початку слід натерти на крупній терці овочі та ретельно їх перемішати. До суміші додати сіль, перець та манку (трохи більше половини). Зліпити руками котлети та обваляти у залишках манної крупи, смажити на сильному вогні.
Більше новин про події у світі читайте на Depo.Полтава