Сезон щедрих врожаїв та гострих отруєнь: Любителі "тихого полювання" атакують ліси Полтавщини (ФОТО)

Поки полтавці хизуються повними кошиками маслят та лисичок, кількість госпіталізованих з гострими отруєннями невпинно зростає

Сезон щедрих врожаїв та гострих отруєнь:…

Не Закарпаттям єдиним: грибний сезон 2018 року на Полтавщині триває. У вересні любителі "тихого полювання" виносили з лісів доверху наповнені кошики, чим радо хизувались у сецмережах.

Маслята, білі та польські гриби, підберезники та підосиновики стали цьогоріч легкою здобиччю для полтавців.

Деякі з врожаїв просто вражали своєю "помпезністю". Жителька Пирятинського району випадково знайшла біля місцевої ферми їстівний білий гриб діаметром до півметра та вагою близько п'яти кілограмів.

Фото/ Олександр Луценко

Після вдалих лісових прогулянок грибники поспішали додому, аби скоріше обробити дари осені та пригостити своїх рідних смачними стравами. Та для багатьох такі частування закінчились плачевно – на лікарняному ліжку.

Лише за останній тиждень на Полтавщині зафіксували декілька випадків гострих отруєнь дикорослими грибами. Серед постраждалих – жителі Полтави, Кременчука та інших населених пунктів області.

30 вересня відповідний діагноз медики поставили 36-річному полтавцю, а 29 вересня до дитячої міської клінічної лікарні Кременчука з гострим отруєнням госпіталізували п'ятирічного хлопчика, який з'їв сирий гриб невідомого походження під час лісового полювання з батьками. А дехто з жителів Полтавщини після грибної трапези взагалі опинився у реанімації. Серед таких – 23-річна мешканка Полтави та 48-річна кременчужанка.

Багато випадків отруєнь дикорослими грибами на Полтавщині фіксували і восени 2017 року. Найбільше тоді потерпали жителі Кременчука, у зв'язку з чим місцева влада навіть заборонила продаж грибів на стихійних ринках, а порушників одразу притягали до адміністративної відповідальності.

Аби вберегти себе та рідних від такої небезпеки, важливо відрізняти неїстівні та навіть смертельно небезпечні для здоров'я гриби. За даними Міністерства охорони здоров'я, більшість смертельних випадків отруєння грибами відбувається після вживання в їжу блідих поганок. Серед інших "ворогів" в українських лісах ростуть мухомори, сатанинські гриби, іноцибе, ентолома отруйна, несправжні опеньки та жовчний гриб.

Аби не сплутати їстівні гриби з отруйними, слід знати декілька основних вирізняючих прикмет. Зокрема, бліда поганка вдало маскується під сироїжки та печериці, але її можна впізнати з допомогою "яєчка" в основі ніжки. А отруйний мухомор схожий на їстівного мухомора червоніючого, проте їх можна розрізнити за кольором м'якоті: у отруйного вона біла, а у червоніючого - рожева.

"Двійником" білого гриба вважається жовчний гриб, проте він відрізняється гірким смаком м'якоті, рожевими порами і наявністю чорної сітки на ніжці неїстівного плоду.

А от отруйну свинуху тонку часто плутають з їстівною свинухою товстою. Безпечний гриб не становить загрози здоров'ю і добре смакує, але рідко зустрічається в українських лісах.

Стосовно приготування грибів, то перед солінням їх рекомендують відварити або вимочити, щоб позбутись гірких речовин, які негативно впливають на роботу шлунку. Найменші вимоги ставляться до грибів, призначених для маринування та сушіння. Під час маринування смак грибів майже повністю перебивається смаком маринаду та визначається кількістю оцту, цукру і прянощів.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Полтава

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme