Як на Полтавщині пригощали борщами з полуницею, перепілкою, щавлем та 65-градусною самогонкою
У столиці українського гончарства - Опішному - пройшов третій гастрономічний фестиваль "Борщик у глиняному горщику"
- Полтава
-
13 серпня 2016 20:40
Сьогодні, 13 серпня, у Опішному на Полтавщині готували борщі з найрізноманітніших інгредієнтів, які пересічні українські господині навіть не здогадувалися додавати у цю страву. Кореспонденти Depo.Полтава також покуштували смачного, наваристого борщу з печі за рецептом, випробованим кількома поколіннями українських господинь.
Щорічний фестиваль "Борщик у глиняному борщику" уже втретє проходить у Лялиній світлиці. Особливістю цьогорічного фесту стало розширення географії запрошених учасників, адже позмагатися в умінні варити борщ приїхали господині з Дніпропетровщини, Черкащини, Житомирщини.
Традиційно борщ вариться в печі на відкритій території. Господині кажуть, що справжній борщ після приготування повинен певний час умлівати біля печі. Тоді він буде смачніший, в домашніх умовах такий не приготуєш.
Організатори запевняють, що фестиваль-квест популяризує насамперед Полтавщину як осередок народної гастрономії та натуральної поживи і має на меті зробити полтавський край осердям гастрономічного туризму та повернути традицію спільного гуляння.
За право вибороти першість та носити почесне звання господині, що варить найсмачніший борщ, змагалися три учасниці з Полтавщини, Черкащини та Житомирщини. Кожна приготувала три борщі у глиняних горщиках у печі за оригінальною народною рецептурою.
Учасниця з Полтавщини Катерина Піщаленко виборола перемогу у двох попередніх фестивалях борщу. Цього року з 8:00 ранку вона уже поралася коло печі, аби знову вразити вибагливих гостей фестивалю. Знатну господиню постійно запрошують на різноманітні фестивалі та конкурси. Незабаром вона пригощатиме своїми фірмовими борщами гостей Сорочинського ярмарку. Проте гастрономія - не єдине заняття Катерини Іванівни. Вона працює завідувачем будинку культури у селі Глинське Зіньківського району на Полтавщині.
У минулому році жінка годувала поціновувачів українських страв борщами з щукою, зі свинячим ребром і з куркою. Цього року також знайшла чим здивувати фестиваль. Попри численні прохання поділитися рецептами страв, Катерина Іванівна мужньо відмовчувалася, проте певні секрети все ж відкрила.
"Класичний борщ готується з м'яса, потім кладемо картопельку, томат, засмажечку. Наприкінці - спеції та капуста. Можна солодкий перчик додати. Приготування борщу в печі має свої особливості: якщо ближче до вогню горщик поставити, то борщ кипітиме, трохи далі - варитиметься, але уже без кипіння. А зкраю печі він лише млітиме. Горщик треба пересувати лише рогачем, і то обрежено, щоб посудину не перекинути", - розповіла Катерина Піщаленко.
Сьогодні вона приготувала три борщі: пісний з карасиками, традиційний зі свининою та борщ з перепелами і щавлем.
"Для пісного борщу з карасиками спочатку відварила квасолю, потім додала картоплю, смажену рибу. Обов'язково смажену, тому що сира розвалиться. Потім перетерті помідори, засмажку. Засмажка буває різна: для м'ясного борщу робимо засмажку на салі, а для пісного - на олії. Обов'язково додаємо часник, буряк, моркву та цибулю. Капусту додаємо в останню чергу, щоб вона не розварилася. Для зеленого борщу з перепелами і щавлем спочатку варимо м'ясо, потім вкидаємо картоплю. Пізінше нарізаємо варені яйця і вкидаємо нарізаний щавель. Буряк не кладемо. Третій приготувала традиційний борщ зі свининою", - поділилася особливостями рецепту полтавка.
Під час заходу, поза конкурсом, презентували смачні борщі приготовані за рецептами, які вигадували та вдосконалювали бабусі наших бабусь: борщі з галушками, з грушками, з полуницею. А також вареники з капусткою, вареники з картоплею, галушки, вергуни, гречаники, крученики з горіхами, шулики з маком та медом, сирівець, узвар, хріновуха, медовуха, малинівка та вишнівка. Ціни тішили та приваблювали покупців: порція борщу коштує 25 гривень, вареники - 15 гривень, склянка медовухи - 10 гривень.
Паралельно з приготуванням борщів відбувалася реконструкція опішнянського весілля: етнодійство в ролях з відповідними костюмами, антуражем, танцями, піснями музиками та випіканням весільного короваю. Учасником весілля міг стати кожен бажаючий. Крім того, майстер-клас з гончарства презентували гончарі Олександр та Анатолій Шкурпели.
Родзинкою фестивалю стало приготування перваку. Самогонний апарат привіз Євген з Царичанки Дніпропетровської області. Чоловік говорить, що вміння варити самогон у їхній родині передавалося з покоління в покоління, навіть мають власну секретну рецептуру. Євген вигнав першу самогонку у восьмирічному віці, з того часу лише вдосконалює своє вміння:
"На фестиваль приїхали родиною. Я готую самогонку для покращення апетиту перед вживанням борщу, а мама варить борщ. Лишень погляньте - натурпродукт. В крамницях у красивій пляшці ніколи такого не купите. Найкращий та найчистіший самогон буде лише тоді, коли в нього душу вкладеш та приготуєш з любов'ю."
Попри прохолодну та дощову погоду Євген переконаний, що його 65-градусний первак зігріє та збадьорить кожного.
Більше новин про події у світі читайте на Depo.Полтава
Всі новини на одному каналі в Google News
- 09:46В Укргідрометцентрі розповіли, якою буде погода в Україні у квітні
- 17:11Встановлення газового котла: правила монтажу та підключення Актуально
- 11:00 Мали намір підірвати залізницю на Полтавщині: СБУ затримала диверсантів ФСБ з Харкова та Києва ФОТО
- 13:40На Полтавщині озброєні чоловіки пограбували АЗС: Винесли майже 100 тис. грн (ВІДЕО) ФОТО Відео
- 12:25 Ситуація в регіонах після масованого обстрілу 22 березня: як відновлюються області
- 10:18Підпалювали житло на замовлення: Правоохоронці затримали банду паліїв ФОТО
- 07:59Окупанти атакували дронами Полтавщину: Що відомо
- 13:44В одному із кафе Полтави сталася різанина, є постраждалі
- 13:31 Міноборони України повідомило про новий алгоритм рекрутингу до лав ЗСУ
- 16:56В Україні циркулює майже три десятки варіантів COVID, - МОЗ
- 15:44На Полтавщині співробітник виправної колонії попався копам з канабісом
- 15:29 В українському війську планують замінити консерви у сухпайках на повноцінні страви
- 10:10 У небі трьох областей ЗСУ збили 12 ворожих дронів
- 06:45Некультурна статистика: Майже дві тисячі об’єктів культурної інфраструктури пошкодили рашисти в Україні
- 23:40Як працює система екстреної допомоги населенню за єдиним номером 112
- 08:02На Полтавщині вночі стався землетрус
- 10:53В гідрометцентрі розповіли, якою буде погода в Україні в березні
- 09:20Через падіння уламків дрона пошкоджено лінії електропередач на Полтавщині
- 12:30 На форумі "Україна. Рік 2024" назвали ціну "хорошого руського"