Яскраво, смачно і корисно: ТОП-5 сніданків для підняття весняного настрою

Повноцінний і збалансований сніданок зарядить організм на весь день і допоможе йому "оговтатись" після зимової хандри

Ангеліна Тихоненко

Весна – привід згадати про те, що пляжний сезон не за горами і підкорегувати свій раціон харчування після зимових "запасів". Проте робити це слід обережно і без шкоди для здоров'я. Саме перший прийом їжі, на переконання дієтологів, задає ритм подальшого дня і заряджає необхідною енергією та силами. Сніданок має бути збалансованим і містити достатню кількість білків, жирів та вуглеводів. 

Depo.Полтава пропонує декілька варіантів смачних і корисних сніданків, які допоможуть підняти весняний настрій.

Будь-яка каша – необхідне джерело клітковини, яка виводить з організму шлаки і контролює засвоєння жирів організамом. Однією з найкорисніших вважається саме вівсяна каша, завдяки високому вмісту клітковини та білкових сполук, які легко засвоюються організмом. Вівсянка смакує далеко не всім, а ось ароматні панкейки на її основі стануть гарною альтернативною сніданку.

ПАНКЕЙКИ З ВІВСЯНКИ І ЯБЛУК

ФОТО/ harchi.info

Для приготування знадобиться:
- одна склянка вівсяних пластівців;
- два яблука;
- одне яйце;
- цукор і сіль за смаком.

Вівсянку слід замочити в 2/3 склянки води і залишити розбухнути протягом години. Яблука  натерти на велику тертку, додати до вівсянки разом з яйцем, цукром та дрібкою солі. Ретельно перемішати суміш і можна смажити панкейки. 

Такі вівсяні оладки найкраще смакуватимуть з медом або сметаною.

Авокадо є просто життєвонеобхідним для тих, хто хоче вести здоровий спосіб життя, адже у ньому міститься більше 20 поживних речовин, включно з клітковиною, великою кількістю вітамінів, калієм, і т.д. Пропонуємо оригінальний варіант сніданку з авокадо для тих, хто віддає перевагу починати день з солоненького.

ЯЄЧНИЙ РОЛ З АВОКАДО І ЗЕЛЕННЮ 

ФОТО/ harchi.info

Для страви знадобляться такі інгредієнти:
- один плід авокадо 
- 4 курячих яйця
- 3 ст. л. молока
- пучок зелені
 - 100 г м'якого сиру 
 - 2 ч. л. борошна або крохмалю 
- помідор
- половина лимона
- сіль та перець за смаком
- рослинне масло для смаження

Яйця треба збити з молоком, сіллю, перцем і борошном/крохмалем. Сковорідку добре нагріти, змастити маслом і вилити на неї частину яєчної маси так, щоб вийшов тонкий млинець. Смажити млинець з двох сторін, після чого вилити залишки яєчної маси. 

Авокадо почистити, видалити кісточку і нарізати тонкими скибочками. Збризнути лимонним соком, щоб м'якоть не потемніла. Подрібнити зелень, помідор нарізати невеликими кубиками, змішати все з м'яким сиром. Готовий "млинець" перемазати начинкою, викласти скибочки авокадо і загорнути у рол.

Також відома користь для організму домашнього сиру – він багатий білками, вітамінами групи В і здоровими жирами, а також різноманітними мінералами — кальцієм, магнієм, фосфором тощо. Існує безліч варіантів смачних та простих страв з домашнього сиру, одна з таких – сирники.

ІДЕАЛЬНІ ПИШНІ СИРНИКИ 

ФОТО/ harchi.info

Для порції сирників на всю родину знадобиться:
- 360-400 гр. домашнього сиру;
- 3-4 курячих яйця;
- 3 ст. л. борошна;
- сіль і цукор за смаком;
- рослинне масло для смаження.

У ємності для тіста треба змішати сир, сіль і цукор до однорідності. Вбити яйця та ретельно перемішати. Дрібними порціями всипати борошно і довести тісто до консистенції, оптимальної для ліплення.

З готово тіста сформувати кульки та злегка сплюснути їх. Викласти сирні кульки на розігріту сковорідку та обсмажувати до золотистого кольору. Подавати до столу гарячими з наповнювачами – сметаною, джемом, медом тощо.

Не менш корисною стравою з домашнього сиру є запіканка – її можна вживати як у гарячому, так і у холодному вигляді. А якщо додати фрукти і спеції  - вийде найсмачніший сніданок.

СИРНА ЗАПІКАНКА З АНАНАСАМИ І РОДЗИНКАМИ

ФОТО/ harchi.info

Необхідно запастись такими інгредієнтами:
- 750 гр. домашнього сиру;
- 3 курячих яйця;
- 6 ст. л. цукру;
- 100 г. вершкового масла;
 - 3 ст. л. манної крупи;
 - цедра одного лимона;
 - банка консервованих ананасів;
 - родзинки за смаком.

Для початку слід збити яйця і 4 столові ложки цукру. Додати розтоплене вершкове масло і манну крупу, перемішати. Потім додати сир і терту лимонну цедру, ще раз ретельно перемішати, додати промитий ізюм.

Форму для запікання змастити вершковим маслом, викласти сирну масу. Зверху розкласти шматочки ананаса, присипати цукром. Випікати 40-45 хвилин в розігрітій до 180 °С духовці. Готову сирну запіканку остудити або подавати до столу гарячою, за бажанням посипати цукровою пудрою.

Знайдеться варіант корисного сніданку і для тих, хто зранку звик ласувати бутербродами. Варто лише замінити хліб на цільнозерновий, а ковбасу - на більш корисні інгредієнти.

ХРУМНИЙ ТОСТ З ЯЙЦЕМ І СИРОМ 

ФОТО/ harchi.info

Для приготування знадобиться:
- шматок цільнозернового хліба;
- 1 куряче яйце;
- 50 гр. сиру сулугуні;
 - рослинне масло для смаження;
- сіль, перець та зелень за смаком.

У тостері або на сковорідці підсушити хліб, присипати його натертим сиром. Дати сиру розплавитися у мікрохвильовці або в духовій шафі. Яйце посмажити або використати техніку пашот (для цього в киплячу воду додати трохи оцту і сіль, зробити вир в каструлі, і попередньо розбите в чашку яйце акуратно залити в вир, варити до моменту, коли згорнеться білок) .

Готове яйце (підсмажене або пашот) викласти на тост, додати спецій та зелені за бажанням. Подавати гарячим.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Полтава