Зігрітись у негоду: ТОП-5 оригінальних та запашних "зимових" коктейлів

Окрім традиційного глінтвейну можна приготувати багато смачних, корисних та ароматних напоїв, що допоможуть зігрітись морозними вечорами

До Нового року ще понад місяць, а у Полтаві вже панує казкова атмосфера зимових свят. Білі мухи та передчасні морози, що грянули серед листопада, провокують нестримне бажання якомога скоріше загорнутися у м'якеньку теплу ковдру з філіжанкою чогось ароматного, пряного та гарячого.

Depo.Полтава пропонує декілька рецептів запашних безалкогольних напоїв, що допоможуть зігрітися взимку з неабиякою користю для організму.

Журавлиний пунш

Раніше пуншем називали "збірну" коктейлів на основі рому з фруктовим соком і скибочками фруктів. А тепер з цієї кислої та багатої вітамінами ягоди можна приготувати повноцінний напій, додавши лише лише декілька інгредієнтів. Плюс журавлини у тому, що вона може пролежати в холодильнику з пізньої осені аж до весни, і протягом усього зимового періоду дарувати здоров'я і гарний настрій. Соковитий мікс фруктових соків і ягід журавлини не лише подарує приємний смак, а й наситить організм вітамінами.

Для приготування коктейлю знадобиться:
- 100 г журавлини;
- 100 мл журавлиного соку;
- 500 мл апельсинового соку;
- 500 мл яблучного соку;
- сік одного лайма;
- шматочки апельсина та лайма.

Приготування:
Для початку слід змішати журавлиний, апельсиновий, лаймовий і яблучний сік. Розігріти мікс на вогні, не доводячи до кипіння. На дно склянки покласти декілька ягід журавлини і шматочків цитрусових. Залити теплим соком і насолоджуватись ароматним напоєм.

Гарячий домашній збитень

Збитень був відомий нашим предкам ще тисячу років тому. Цей напій готували шляхом змішування меду, води і різних прянощів. Часто в суміш входили збори лікувальних трав, що робило напій цілющим завдяки його протизапальному та зігріваючому впливу. Аби приготувати збитень знадобиться:

- 150 г меду;
- 100 г цукру;
- 2 г кориці;
- кілька листків сушеної м'яти
- 4-5 горошин чорного перцю;
- 4-5 сушених квітів гвоздики;
- дві чайні ложки перемеленого імбиру.

Приготування:
У склянку води додати мед та нагріти до кипіння близько трьох хвилин, періодично знімаючи піну. Налити ще один стакан гарячої води і додати цукор, ретельно перемішуючи, аби він розчинився. Потім додати рідину до першої суміші.

У каструлю налити близько 2 літрів води і додати всі прянощі, довести до кипіння і процідити відвар. Після цього додати у нього цукрово-медову суміш та почекати, поки коктейль трохи охолоне.

Непальський чай масала

Масала – оригінальний зігріваючий напій на основі чаю і молока. Батьківщиною самого справжнього чаю масала є Індія, де чи не у кожній родині є авторський рецепт приготування напою. Таким чаєм непальські монахи пригощають альпіністів, які приїжджають, щоб підкорити Еверест. Смак чаю массала спершу може здатись трохи специфічним, але окрім зігріваючого ефекту він виконає вражаючу тонізуючу та імуномоделюючу дію. Для приготування знадобиться:

- 1 л молока;
- 1,1 л води;
- 20 г чорного байхового чаю;
- 75 г цукру;
- 30 г кореня імбиру;
- трохи мускатного горіху та кардамону ;
- 10-15 горошин чорного перцю;
- паличка кориці (або 1 ч. л. меленої);
- 2 зірочки бадьяну;
- 2-3 бутони сушеної гвоздики;
- також в оригінальний рецепт входить фенхель.

Рецепт:
Закип'ятити 350 мл молока, долити окропом до літра, додати міцний чорний чай, по дрібці коріандру, кардамону, гвоздики, кориці, чорного перцю, мускатного горіха, тертого сухого імбиру і солі. Хочемо попередити відразу: смак здасться вам спершу трохи незвичним. Почекати, поки напій охолоне, та насолоджуватись його незвичним смаком.

Гарячий шоколад з імбиром

Напої з додаванням імбиру є дуже популярними. Частіше пряний корінь додають у чай та лікарські збори, оскільки імбир має зігріваючу, відхаркувальну, знеболюючу та антимікробну дію, а також підвищує стійкість організму до інфекцій. А можна ризикнути і поєднати цілющий імбир з чорним шоколадом. Для цього знадобиться:

- 450 мл води;
- 450 мл молока;
- 110 г чорного шоколаду;
- 2 ч. л. сухого імбиру;
- 3 ст. л. меду;
- дрібка солі.

Приготування:
Шоколад поламати на дрібні шматочки. Влити у каструлю молоко і воду, додати сіль, мед, шоколад і мелений імбир. Поставити суміш на маленький вогонь і, помішуючи, підігріти до повного розчинення шоколаду. Потім швидко довести коктейль до кипіння і зняти з вогню. Гарячий напій розлити у склянки і одразу ж подавати до столу.

Безалкогольний пряний грог

Традиційно ароматний грог готують з додаванням рому, але замінивши декілька інгредієнтів можна зробити напій безалкогольним та частувати ним після зимної прогулянки навіть діток. Такий коктейль не тільки зігріє, але своїми цілющими властивостями врятує від застуди і поліпшить тонус організму. Для його приготування знадобиться:

- 4 склянки води;
- 3 ст. л. чорного листового чаю;
- 2 ст. л. меду;
- 4 горошини духмяного перцю;
- 5 квітки гвоздики;
- 2 ч. л. кориці;
- один лимон.

Приготування:

Для початку необхідно заварити міцний чай. Закип'ятити вказану кількість води в чайнику або каструлі. Поки вода доходить необхыдноъ температури, в гарячий чайник для заварювання висипати листя чорного чаю, а потім залити їх половиною окропу. Настоювати чай близько 7 хвилин, за цей час ретельно промити лимон і розрізати його навпіл, разом з цедрою.

У каструлю, в якій залишився окріп, вилити проціджений через ситечко міцний чай, додати всі спеції і поставити на вогонь. Грог кип'ятити на повільному вогні приблизно 3-4 хвилини, щоб чай увібрав в себе аромат прянощів. Потім додати в каструлю половинки лимону, можна при цьому трохи вичавити сік. Перемішати коктейль і зняти з вогню.

Каструлю з запашною сумішшю накрити кришкою і дати напою настоятись близько півгодини. Потім розігріти, додати пару столових ложок меду і розмішувати, поки він не розчинеться у суміші. Перед подачею грог слід процідити від залишків спецій і лимона.

Такі цілющі ароматні напої не лише зігріють після зимових прогулянок та додадуть атмосферу у морозний вечір, а й додадуть тонусу імунній системі, збагативши організм вітамінами.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Полтава