Щедрий вечір: Кращі рецепти різдвяної куті

5 традиційних та новаторських рецептів різдвяної куті

Щедрий вечір: Кращі рецепти різдвяної ку…

Кутя - традиційна українська страва, з якої починають Святий вечір. З давніх часів кутя готувалася з пшениці або ячменю, на сьогодні ж існує безліч нових рецептів, якими можна здивувати близьких у різдвяні свята.

Depo.Полтава пропонує 5 варіацій приготування куті, серед яких і традиційні, і новаторські.

Пшенична кутя

Щедрий вечір: Кращі рецепти різдвяної куті - фото 1

Для приготування традиційної пшеничної куті нам знадобиться:

1 стакан зерен пшениці;
100 г маку
100 г почищених волоських горіхів
1-3 столові ложки меду
цукор за смаком

Зерна пшениці слід розтовкти у дерев'яному посуді. Щоб оболонка пшениці не відділилася - періодично підливати трохи гарячої води.
Далі слід відокремити ядро шпениці від лушпиння, просіваючи і промиваючи.
На воді з чистих зерен варимо звичайну розсипчасту пісну рідку кашу, охолоджуємо та додаємо цукор за смаком.
Мак для куті потрібно розтерти до одержання молочка, покласти меду, перемішати і додати у кашу. Наостанок заправити кашу товченими горіхами або родзинками.

Кутя з булгуру

Щедрий вечір: Кращі рецепти різдвяної куті - фото 2

Булгур - термічно оброблені та висушені зерна пшениці.  Для приготування куті з булгуром нам треба:

200 г булгуру
2 столові ложки кунжуту
2 столові ложки насіння соняшника,
100 г родзинок
100 г маку
100 г волоських горіхів
1 щіпка солі
2 столові ложки меду

Булгур слід варити, поки не стане м'яким (15-20 хвилин), після чого дати каші охолонути. Далі слід запарити мак та родзинки, подрібнити горіхи.
Розпарений мак змішати з медом та додати всі інгредієнти у кашу. Прикрасити насінням соняшника та кунжутом.

Кутя з рису

Щедрий вечір: Кращі рецепти різдвяної куті - фото 3

Рис винятково корисний для ШКТ і нирок, тож така кутя на Різдво буде особливо доречна при гастриті з підвищеною кислотністю. Для приготування новаторської рисової куті потрібні такі інгредієнти:

250 г рису
100 г родзинок
100 г мигдалю
цукор, кориця та мак за смаком

Рис слід промити, залити водою і варити до готовності не перемішуючи. Згодом відкинути на друшляк і промити кип'яченою холодною водою.
Родзинки та мигдаль ошпарити, останній трохи подрібнити. Цукор розвести водою. Змішати рис, мигдаль, корицю, родзинки і при подачі на стіл полити цукровим сиропом.

Кутя з перлової крупи (ячменю)

Щедрий вечір: Кращі рецепти різдвяної куті - фото 4

Як і пшениця, перловка багата білками, вітамінами і мінералами. Кутя з перлової крупи не тільки надовго насичує, але і рекомендується для дієтичного харчування при хронічних хворобах шлунку. Для корисної перлової куті нам треба:

200 г перлової крупи
150 г маку
50 г очищених горіхів
50 г родзинок
мед і цукор за смаком
0,5 склянки вершків

Для початку перлову крупу слід промити, потім залити водою у співвідношенні 1 до 3 і варити до готовності, відцідити та остудити.
Мак залити окропом і варити до тих пір, поки не буде легко розтиратися між пальцями. Згодом ретельно відцідити на ситі і перекрутити через м'ясорубку.
Родзинки запарити, додати їх у готову кашу з подрібненими горіхами, медом і цукром. Готову масу перемішати з вершками.

Кутя з сухофруктами

Щедрий вечір: Кращі рецепти різдвяної куті - фото 5

Сухофрукти містять вітаміни А і В, високу концентрацію глюкози та фруктози та багато інших корисних речовин. Окрім своїх цілщих властивостей вони нададуть вашій страві різнобарвності та нового цікавого смаку. Для такої куті нам знадобиться:

200 г пшениці або рису
50 г меду, сушених яблук чи груші
100 г родзинок, кураги і сушеної малини

Пшеницю помити і перебрати. У кип'ячену воду додати зерно і варити 25 хвилин. Кашу з вогню ще не знімати, додати сіль, яблука і малину, а через 5-7 хвилин – родзинки. Всю суміш варити ще дві хвилини та остудити. Потім додати мед та залишити на 1-2 години.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Полтава

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme