Кавунове літо: Декілька способів поласувати улюбленим сезонним продуктом по-новому
Кавун можна вживати не тільки у первісному вигляді, з нього можна зробити смачні салати, закуски, морозиво та напої
- Полтава
-
14 серпня 2017 09:30
Найжаданіший продукт літнього сезону – кавун. Основну масу цієї ягоди складає вода, кавун чудово втамовує спрагу і освіжає, має сечогінну дію. Окрім того, кавун є надзвичайно карисним, адже його складу входить пектин, що сприяє нормалізації травлення , зниження рівня холестерину в крові , а також вітамін С і залізо.
Та кавун можна вживати не тільки у первісному, так би мовити "сирому" вигляді. Його можна використовувати у якості головного інгредієнту для салатів, закусок, коктейлів та напоїв.
Depo.Полтава пропонує декілька простих рецептів, які допоможуть урізноманітнити "кавунове" меню та спробувати його у нових "амплуа".
Салат-закуска із смаженим кавуном, м'ятою і сиром Фета
Смажений кавун – звучить незвичайно, а насправді – соковитий і хрусткий всередині, з димком і солодкою скоринкою зовні. Для такого салату-закуски потрібно:
8 скибочок кавуна без кісточок (розміром приблизно з колоду карт);
2 столові ложки оливкової олії;
5 чайних ложок соку лайма;
5 скибочок сиру Фета (трохи більше 100 грам);
жменя свіжого листя м'яти;
3 чашки зелені (рукола, латук, крес-салат);
сіль, перець – за смаком;
смажене насіння гарбуза.
Спочатку слід розжарити гриль. Потім просушити паперовим рушником шматочки кавуна і покласти їх на нього. Обсмажувати з одного боку, не перевертаючи, протягом 2 хвилин.
Тоді перемішати зелень з 2 ложками лаймового соку, оливковою олією і дрібкою солі. Викласти зелень на велике блюдо, зверху покласти шматочки кавуна з гриля підсмаженої стороною вгору.
Далі треба додати фету і кілька кавунових шматочків. Полити їх зверху залишками соку лайма і трохи присипати сіллю (перцем за смаком). Наостанок прикрасити все м'ятою і гарбузовим насінням.
Кавуново-томатний салат з фетою
Цей салат простий, але не позбавлений частки винахідливості, так як в нього можна додати й інші літні овочі. Страву найкраще подавати до смаженої риби або стейку. Для салату потрібно:
4 столових ложки червоного винного оцту;
1 чайна ложка солі;
1/4 чайної ложки свіжомеленого чорного перцю;
1/2 чашки оливкової олії;
1 невеликий огірок, очищений;
1/2 невеликої червоного цибулини;
3 помідори, нарізаних шматочками;
3 та 1/2 чашки кавуна без кісточок, нарізаного невеликими шматочками;
1 червоний болгарський перець, нарізаний шматочками;
200 грам сиру Фета, нарізаного кубиками розміром 1-1,5 см;
1 стакан дрібно порубаних свіжого листя м'яти.
Починати з приготування слід з заправки. Для цього змішати оцет, сіль і перець. Потім додати оливкову олію і гарненько збити.
Нарізати огірок скибочками у вигляді півмісяця. Не товстими півкільцями нарізати цибулю. Далі огірок, цибулю, помідори, шматки кавуна, перець, сир і м'яту покласти у велику миску, додати заправку. Подавати до столу бажано одразу.
Кавунові скибочки з м'ятою і лаймом
Такі скибочки стануть гарною закускою як у повсякденному меню, так і до святкового сезонного столу. Для їх приготування потрібно:
1 охолоджений кавун без кісточок;
1/2 пучка свіжої м'яти;
4 лайма (від 2-х – цедра, від 2-х – сік);
3/4 склянки цукру.
Кавун слід розрізати на 4 частини, а потім на скибочки товщиною приблизно 5 см. Подрібнити листя м'яти і змішати в мисці з 2 столовими ложками лаймової цедри. Додати цукор і все добре перемішати. Покласти скибочки кавуна на велике плоске блюдо і полити їх зверху соком лайма. Потім посипати шматочки зробленим м'ятно-лаймовим цукром.
Кавуново-м'ятний сорбет
Сорбет практично не містить цукру і для ще більшого задоволення може бути доповнений кількома столовими ложками рому. Для його приготування знадобиться:
кавун (приблизно 2 кг, очищений від насіння і порізаний на шматки);
1 столова ложка + 1 чайна ложка цукру;
3 лайма (сік з них);
3 столові ложки білого рому;
дрібка солі;
1 столова ложка + 1 чайна ложка нарізаного листя м'яти.
Шматки кавуна, цукор, сік лайма і ром – все завантажити в блендер і довести до стану пюре. Додати м'яту і змішати. Після цього суміш запакувати в герметичний контейнер і заморозити на декілька годин. Кожну годину діставати суміш з морозилки і ретельно її перемішувати ложкою або міксером, поки це можливо. Це для того, щоб в морозиві не утворювалося кристалів льоду. Для повної заморозки щербет витримують в морозилці 6-8 годин.
Кавунове ескімо
Для кавунового морозива потрібно:
близько 700 грамів кавунової м'якоті, без шкірки і кісточок;
2 столові ложки цукру;
4 столові ложки подрібненого свіжого листя м'яти;
2 чайні ложки натертої цедри лимона;
дрібка солі.
Кавунову м'якоть з цукром подрібнити в блендері. Трохи згодом додати м'яту, лимонну цедру, сіль. Отриману суміш розлити по формах ескімо, які є в господарстві. Після чого відправити майбутнє кавунове морозиво в холодильник. Через півтори години у форми можна вставити палички. Залишити кавунове ескімо в морозилці мінімум на 3 години, щоб воно гарненько заморозилося.
Кавунове желе
Кавунове желе – нестандартна страва, чудова на смак та ніжної текстури. Такий десерт точно сподобається як дорослим, так і дітям. Для желе потрібно:
кавун (близько 3 кг з шкіркою);
желатин (пакетик, близько 20 грам);
1/2 склянки цукру;
1/4 склянки лимонного соку;
масло рослинне.
Для початку каву слід розрізати на великі шматки та очистити від шкірки. М'якоть з допомогою бленд ера перетворити у пюре та процідити через сито. У результаті повинно вийти близько 3 склянок соку. У невеликій мисці змішати желатин зі склянкою соку кавуна і дати настоятися протягом 3 хвилин.
У маленькій каструлі на середньому вогні підігріти іншу частину кавунового соку, додавши до неї цукор. Тримати на вогні, поки цукор повністю не розчиниться. Потім додати в цю суміш заздалегідь приготовлений желатин і лимонний сік, зняти з вогню.
Розлити заготовлену суміш по формах, попередньо промазаних маслом. Накрити і поставити в холодильник на ніч. Перед подачею на стіл желе розрізати на кубики і розподілити по мисочках.
Молочно-кавуновий шейк
Для приготування цього коктейлю кавун необхідно попередньо заморозити. Для цього слід нарізати його на шматки та помістити у морозилку. Для шейка потрібно:
3 чашки шматків замороженого кавуна;
1 стакан молока;
2 столові ложки цукру.
Всі інгредієнти слід змішати у блендері і довести до консистенції молочного коктейлю. За смаком можна додати цукор або мед.
Кавунова вода
Кавунова вода стане корисною заміною газованим напоям. У ній практично немає цукру, і освіжає вона чудово. Для кавунової води потрібні такі інгредієнти:
половина великого кавуна (без кірки, нарізаний великими шматками);
4 склянки води;
8 листочків свіжої м'яти (можна за смаком);
сік половини лайма (близько 1-1,5 столової ложки);
3 столові ложки цукру або меду.
Спочатку половину кавунової м'якоті і половину води слід помістити у блендер і перетворити в однорідне пюре. Процідити рідину через сито в глечик або велику миску. Повторити процедуру з рештою шматками кавуна і водою, додати листя м'яти і цукор. Змішати все до однорідної маси і знову процідити. Додати сік лайма, а перед подачею охолодити.
Кавуново-апельсиновий смузі
Кавун, як і апельсиновий сік, є прекрасним джерелом антиоксидантів і вітаміну С, а перець підкреслить смак кавуна. Для приготування смузі знадобиться:
2,5 чашки нарізаного кавуна без кісточок;
1 чашка льоду;
1/2 склянки апельсинового соку;
1/4 чайної ложки чорного перцю.
Нарізати кавун на шматки, по можливості видалити насіння. Завантажити в блендер скибочки кавуна, апельсиновий сік, перець і лід. Все змішати, можна додати трохи меду, щоб зробити напій більш солодким.
Більше новин про події у світі читайте на Depo.Полтава
Всі новини на одному каналі в Google News
- 22:22Зрадив Батьківщину і отримав гроші: На Полтавщині засудили "громадського активіста"
- 09:36Росіяни вночі атакували Україну 13 "шахедами": скільки вдалося збити
- 22:12 Зима повертається: В Україну йдуть заморозки
- 21:50Обмеження електроенергії 18 квітня можливі у всіх областях, - Укренерго
- 18:34Подорожував Європою: Заступник очільника Полтавської облради отримав підозру за фіктивні "відрядження" за кордон
- 16:19 Зеленський підписав оновлений закон про мобілізацію
- 14:26На Полтавщині через африканку загинуло 14 диких свиней
- 09:30Телефон Служби 112 до кінця поточного року запрацює по всій Україні
- 18:43 В "Укренерго" закликали українців зменшити споживання електроенергії
- 22:02 В Україні зараз найгірший показник народжуваності за останні 300 років
- 14:22 На Полтавщині кількість постраждалих внаслідок російського удару збільшилась до 16 ФОТО Відео
- 13:35У Міненерго розповіли про ситуацію на високовольтних підстанціях Полтавщини та Львівщини, які вночі були атаковані окупантами
- 10:01Клименко уточнив кількість постраждалих на Полтавщині ввечері 8 квітня ФОТО
- 08:29Пізно увечері 8 квітня ворог завдав ракетного удару по Полтавщині. Є загиблий та поранені
- 21:58Тарифи на світло: в Міненерго не виключили підвищення цін
- 10:31Росія вночі знову атакувала Україну, всі повітряні цілі знищено
- 15:31На Полтавщині піймали браконьєрів, що рибалили на території ландшафтного парку ФОТО
- 12:58З початку року в Дії зареєструвалася рекордна кількість ФОПів
- 19:46"Укренерго" запровадило аварійні відключення світла у шести областях