Рол-шуба і бутерброди-ялинки: Як здивувати гостей та "осучаснити" новорічний стіл

Традиційні страви завжди будуть бажаними на святковому столі, проте, трохи пофантазувавши, можна приготувати їх на новий лад, а ще – "розбавити" новорічне меню рецептами сучасної кухні

Рол-шуба і бутерброди-ялинки: Як здивува…

Новий рік вже на носі, і дбайливі господині старанно продумують святкове меню, аби порадувати близьких та похизуватись кулінарною вправністю. Важко уявити українське застілля без традиційного олів'є, оселедця під шубою чи фаршированої птиці.

Ці рецепти передавались з покоління в покоління, проте Depo.Полтава пропонує пофантазувати і здивувати гостей оригінальною подачею традиційних страв на новий лад.

Олів'є у тарталетках

Салат "Олів'є" – традиційна "перлина" новорічного столу, рецепт якого був вигаданий ще в 60-х роках XIX століття і за час свого існування значно трансформувався. З оригінальних інгредієнтів салату збереглись тільки картопля, огірки і варені яйця. Зазвичай до його складу входить лише шість інгредієнтів: варена картопля, круті яйця, варена ковбаса, курка або м'ясо, солоні, свіжі або мариновані огірки, зелений горошок, майонез.
Проте подача "Олів'є" у більшості господинь однакова, а якщо додати трохи фантазії та ще один інгредієнт, можна здивувати близьких улюбленою стравою під новим кутом зору.

Для приготування "Олів'є у тарталетках" знадобиться:
- 50 гр відвареної свинини;
- 1 варене яйце;
- 50 гр відвареної картоплі;
- 50 гр відвареної морквини;
- 50 гр солоних огірків;
- 3 ст. л. густого майонезу;
- 1 невелика цибулина;
- сіль, цукор, мелений перець;
- сік половини лимона;
- 10 шт. пісочних тарталеток;
- листя салату.

Для початку слід заздалегідь відварити картоплю, моркву, яйця і свинину, нарізати ці інгредієнти кубиками. Далі – замаринувати цибулю. Для цього її треба дрібно нарізати, додати дрібку солі, дрібку цукру і сік половинки лимона. Примнути цибулю руками кілька разів і залишити в спокої до повного розчинення солі та цукру. Згодом віджати мариновану цибулю від зайвого соку і перекласти в окремий посуд.

Наступний крок – з'єднати всі нарізані інгредієнти в глибокому салатнику, додати мариновану цибулю, дрібно посічену петрушку, майонез, мелений перець і сіль. Ретельно перемішати ложкою і додати в разі потреби ще майонезу, щоб салат вийшов не сухий.

Після цього треба наповнити тарталетки салатом. На дно кожної викласти три або чотири шматочки салатних листів, а потім наповнити чайною ложкою салатом "Олів'є". Можна подавати до столу.

Оселедець під шубою в лаваші

Оселедець під шубою – ще один традиційний святковий салат, він простий у приготуванні та добре відомий кожній господині. За класичним рецептом оселедця під шубою беруть рибне філе, цибулю і варені овочі: буряк, моркву, картоплю. Проте сучасні господині все частіше вдаються до експериментів і додають у "шубу" яблука, сир чи варені яйця.

Подача ж, зазвичай, складається з традиційних шарів та відрізняється лише послідовністю. Проте "секретний" інгредієнт допоможе подати улюблений салат до святкового столу у непізнаваній версії.

Для приготування оселедця під шубою в лаваші знадобиться:
- 3 листи лаваша;
- 1 оселедець;
- 1-2 буряка;
- 1-2 морквини;
- 4 яйця;
- 1 цибулина;
- 200 гр майонезу;
- 1 пучок зелені.

Овочі (моркву та буряк) треба промити, залишити в "мундирі" та відварити до готовності. Рибу почистити від кісточок та нарізати кубиками. Овочі остудити і залишити в холодильнику на пару годин, а згодом натерти на дрібній терці.

Всі листи лаваша – розірвати на дві рівні частини (половинки). Одну з половиною покласти на фольгу та злегка промастити майонезом. Буряк викласти тонким шаром на лаваш і накрити іншою частиною лаваша, після чого знову змастити майонезом. Тоді слід викласти наступний шар – з моркви. Знову накрити лавашем і промастити майонезом.

Відварені і очищені яйця перетерти на тертці, вони стануть наступним шаром салату. А останній шар – дрібно нарізана зелень та цибуля.

З'єднавши всі шари вийде рулет. Фольга допоможе тримати йому форму. Готовий салат у новій подачі залишити просочитися в холодильнику і можна подавати до святкового столу.

Бутерброди "Ялинки"

Жоден новорічний стіл не обійдеться від найпростіших закусок – бутербродів. Зазвичай господині не переймаються їх подачею та просто викладають нарізані продукти на шматочок хлібу. Проте якщо витратити трохи більше часу та уяви, найпростіша закуска може стати справжнім шедевром.

Для приготування оригінальних бутербродів знадобиться:
-10 товстих шматочків хлібу;
- 5 шматочків твердого сиру;
- 5 шматочків шинки;
- 2 шт варених курячих яєць;
- 50 мл сметани;
- 1-2 зубчики часнику;
- зелень кропу та сіль за смаком;
Для презентації - ягоди журавлини та чорний перець горошком.

Перший крок – курячі яйця п відварити вкруту, охолодити, очистити від шкаралупи і натерти на великій терці. Потім видавити зубчики часнику і подрібнити зелень кропу.

Протерті яйця змішати з часником і кропом, заправити все сметаною і підсолити. Скибочки хліба, шинки, сиру розкласти на робочому столі і вирізати з них трикутники.

На ялинку з тостового хліба викласти шар суміші з яйця і зелені, потім накрити шматочком шинки, знову промазати яєчною сумішшю і знову накриваємо все шматочком сиру, а в кінці промазати яєчною сумішшю. Таким же чином зробити інші бутерброди.

Перед подачею бутерброди близько 10 хвилин запікаються в розігрітій духовій шафі. За бажанням прикрасити перцем-горошком і журавлиною.

М'ясна "Гармошка"

Найбажанішими на новорічному застіллі є гарячі м'ясні страви. Зазвичай у святкові вечори господині готують фаршировану птицю, проте 2019 рік справедливо буде зустріти з його королевою – запашною свинкою в оригінальному виконанні. Для приготування такої страви знадобиться:

- 500 гр свинячої корейки;
- 200 гр сиру;
- 3 зубчики часнику;
- 2 помідори;
- перець, сіль за смаком;
- зелень і шматочки картоплі для подачі.

Часник і сир треба нарізати пластинками, а помідори – кружечками. Шматок м'яса викласти на лист фольги і надрізати, не розрізаючи до низу, на відстані 1 см, на шматочки. Добре натерти перцем і сіллю, у тому числі в розрізах, в кожен вкласти сир, часник і помідор.

Загорнути м'ясо у фольгу, викласти на деко, запікати в розігрітій духовці протягом години. Прикрасити м'ясо скибочками відварної картоплі в "мундирі", попередньо обсмаженими.

Риба запечена з вершками

А замість банальної заливної риби можна побалувати близьких ароматним філе тріски у ніжному вершковому соусі. Для приготування страви знадобиться:

- 500 гр розмороженого філе тріски;
- 1 стебло цибулі-порей;
- 2 яйця;
- 100 гр твердого сиру;
- м'якіш з 2 скибок білого хлібу
- 300 мл вершків (не менше 15% жирності);
- олія для змащування форми;
- сіль, мелений перець за смаком.

Цибулю-порей слід нарізати тоненькими кільцями. Рибу порізати невеликими шматками, добре посолити і поперчити. В окремому посуді розмішати яйця до однорідного стану, додати до них натертий сир, м'якsш білого хліба, трохи посолити і все ретельно перемішати.

Форму змастити олією, викласти цибулю порей, а зверху - шматки риби, після чого все це залити вершками.

Зверху рівномірно викласти суміш з яєць, сиру та хліба. Рибу помістити у розігріту до 180 °С духовку на 35–40 хвилин. До столу запечену рибу подавати гарячою.

Фруктовий салат

Замість звичної фруктової нарізки, яка швидко завітрюється і набуває непривабливого вигляду, у святкове меню можна додати екзотичний фруктовий салат. Така легка закуска залишить талію стрункою та дасть організму відпочити від "важких" новорічних страв.

Для приготування салату знадобиться:
- яблуко;
- банан;
- манго;
- пучок охолодженої м'яти;
- йогурт (бажано без наповнювачів);
- лимонний сік за смаком.

У яблуці прибрати серцевину, шкірку не чистити. Його нарізати кубиками і скропити лимонним соком, щоб не темніло. Решта фруктів теж нарізати кубиками. Заправити все улюбленим йогуртом. Цей салат красиво виглядає в прозорих креманках і вазочках, а можна розкласти його маленькими порціями в келихах або склянках. Подавати охолодженим і прикрашеним гілочками або листочками холодної м'яти.

Новорічний мандариновий кекс

Важко уявити новорічний стіл без солоденького. Традиційно господині готують на свята тортики - це і "Наполеон", і "Медовик", і "Сметанник" або ж інші класичні рецепти десертів. На їх приготування знадобиться чимало часу, а ось пряний мандариновий кекс не потребує стільки клопоту, проте стане не менш гідною окрасою столу та прийдеться до смаку всім ласунам.

Для його приготування знадобиться:
- 200 гр вершкового масла;
- 1 ст. л. сметании;
- 3 склянки пшеничного борошна;
- 3 склянки цукру;
- 8 мандаринів;
- 3 яйця;
- щіпка солі;
- 1 ч. л. соди;
- 1 ч. Л. ванільного цукру;
- цукрова пудра для декору.

Для початку слід міксером збити яйця з цукром та сіллю в щільну піну, додати пакетик ванільного цукру, соду та розм'якшене (або розтоплене і охолоджене) вершкове масло. Продовжуючи збивати, по одній додати 3 склянки борошна.

Мандарини помити, почистити від шкірки. М'якоть подрібнити у блендері разом зі шкіркою одного мандарина та змішати з тістом.

Форму для кексу змастити маслом та присипати борошном, вилити туди тісто. Поставити форму з тістом у розігріту до 200 °С духовку. Випікати 20 хвилин, тоді зменшити температуру до 180°С і випікати ще хвилин 40. Готовність перевірити зубочисткою

Готовий кекс дістати з духовки, охолодити на решітці та посипати цукровою пудрою.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Полтава

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme