Свято наближається: ТОП-5 "мандаринових" страв до вишуканого столу

Багатий вітамінами та низькокалорійний цитрус вдало доповнить як основні страви і закуски, так і салати з десертами

Свято наближається: ТОП-5 "мандаринових"…

Мандарин – один з найсмачніших сезонних фруктів, що навіює казкову атмосферу новорічних свят та вражає цілющими властивостями. Цей яскравий цитрусовий є джерелом вітамінів С, В, D, К, а також калію, пектину, фолієвої кислоти, магнію, фосфору та кальцію.

Мандарини є низькокалорійним, а до того ж покращують роботу кишечника і нормалізують обмін речовин. Частіше плоди вживають в сирому вигляді, проте у руках вправної господині мандарин може стати "зіркою" святкового столу.

Depo.Полтава пропонує декілька рецептів вишуканих, але досить простих у приготуванні "мандаринових" страв.

Курка під пряним мандариновим соусом

М'ясо птиці дуже гарно компонує з кисло-солодким мандариновим соком. Аби приготувати основну страву з мандаринів, знадобляться такі продукти:

- філе куряче - близько 600 г;
- цибуля ріпчаста - 1 шт.;
- мандарини кисло-солодкі - 3-5 шт.;
- лимон - 1 шт.;
- часник - 2-3 зубчики;
- гострий червоний перець;
- сухі мелені спеції (шафран, кардамон, імбир, гвоздика і інші);
- соєвий соус;
- цукор коричневий розсипний;
- олія кунжутна (або курячий жир);
- свіжа зелень (кінза, базилік або петрушка).

Цибулю треба нарізати півкільцями, а м'ясо - невеликими шматочками (брусочками або короткими смужками). Розігріти олію або жир в глибокій сковороді і злегка обсмажити цибулю разом із м'ясом на середньому вогні. Коли м'ясо змінить колір, зменшити вогонь і тушкувати, прикривши кришкою, протягом 20-30 хвилин.

У процесі - підготувати соус: розібрані на часточки мандарини, червоний перець та часник перетерти у пюре, додати сік лимона, спеції, соєвий соус і трохи цукру. Далі слід залити соусом м'ясо в сковороді і протушкувати ще протягом 10-20 хвилин, Подавати страву можна з рисом і зеленню.

Свинина з мандаринами і соусом чилі

Не менш цікавий "тандем" мандарини складуть і зі свининою. Для приготування пряного червоного м'яса треба такі інгредієнти:

- кукурудзяний крохмаль - 1 ст. л;
- свиняча вирізка - 500 г;
- кунжутне масло - 2 ст. л;
- мандарини 4 шт.;
- свіжий імбир 10 г;
- соус чилі 40 мл;
- соєвий соус 2 ст. л;
- пекінська капуста - 3 листа;
- зелена цибуля - 5 стебел;
- пряні спеції, сіль та перець за смаком.

Свинячу вирізку слід нарізати смужками, перекласти в миску, посолити, поперчити, всипати крохмаль і перемішати. Після цього розігріти столову ложку кунжутного масла, додати тертий імбир, підсмажити протягом 30 секунд, помішуючи. Додати свинину і смажити близько 3 хвилин. Слідом додати часточки мандаринів зі шкіркою, перемішати і потримати на вогні 30 секунд. Влити соєвий соус та чилі, додати прянощі та довести до кипіння.

Останні кроки: додати кунжутне масло, кинути нашинковану капусту та готувати все разом 1-2 хвилини. Готову страву посолити, поперчити і прикрасити подрібненою зеленою цибулею.

Теплий салат з гарбузом і мандаринами

Салат з двох "фаворитів" серед зимових продуктів прийдеться до смаку гурманам та поціновувачам пікантних смаків. Для його приготування знадобиться:

- гарбуз – 700 г;
- мандарин – 4 шт.;
- шпинат – 6 ст.;
- журавлина сушена – ¼ ст;
- розмарин – 3 ч. Л;
- оливкова олія – 4 ст. л;
- сіль, перець – за смаком.

Духову шафу треба розігріти до 200°. Гарбуз очистити від шкірки, насіння і волокон, пысля чого нарізати невеликими кубиками. Свіжий розмарин промити, просушити і крупно нашинкувати.

Гарбуз змішати з 2 ст. л. оливкового масла і викласти на деко з пергаментом. Посипати сіллю, перцем і 2 ч. л. розмарину. Відправити в духовку на 20 хвилин, періодично помішуючи. Готовому гарбузові дати 15 хвилин охолонути. Журавлину залити окропом на 30 секунд, а потім підсушити на паперовому рушнику.

Три мандарини очистити від шкірки і білих волокон, нарізати кубиками. З останнього мандарина вичавити сік і змішати його з 2 ст. л оливкової олії та залишками розмарину. Додати сіль, перець і перемішати.

У салатнику з'єднати гарбуз, мандарини, шпинат і журавлину, заправити салат соусом і подавати до столу.

Тортик "Мандариновий рай"

Найчастіше мандарини використовують у приготуванні десертів – желе, запіканках, кексах та іншій випічці. Для приготування одного з таких цитрусових шедеврів знадобиться:

Тісто
- вершкове масло – 100 г;
- цукор – 300 гр;
- яйця – 1 шт.;
- сметана – 200 гр;
- мандарини – 5 шт;
- дрібка солі та 1 ч. л харчової соди;
- борошно – 600 гр.

Крем
- вершкове масло – 100 г;
- цукор – 150 гр;
- мандарини – 2-3 шт;
- цедра одного лимона;
- яйця – 4 шт.

Масло кімнатноі температури слід розтерти з цукром, додати яйце, сметану та мандарини, які пропустити через м'ясорубку або блендер разом зі шкіркою. Борошно просіяти, додати до маси разом з сіллю та гашеною содою. Перемішати та залишити на 40 хвилин, щоб тісто відстоялося. Форму, устелену пергаментом, змастити маслом та присипати борошном, після чого вилити тісто та залишити у духовій шафі, розігрітій до 180°, приблизно на 40 хвилин.

Далі треба приготувати крем. Для цього масло, цукор, мандарини (опущені через м'ясорубку або перебиті блендером) та цедру змішати і поставити на малий вогонь. Вбити у массу яйця і варити 40 хвилин на середньому вогні, періодично помішуючи. Особливо важливо помішувати останні 10-15 хвилин.

Охолоджені коржі перемастити кремом та декорувати за бажанням, прикрасити мандаринами і подавати до столу.

Мандариновий джем

Джем з мандаринів – гарна зимова "заготовка", яку можна додавати до салатів, основних страв та куштувати у чистому вигляді. Для приготування таких ласощів знадобиться всього декілька інгредієнтів:

- мандарини – за смаком;
- лимон – 1 шт. на 1 кг мандаринів;
- цукор.

З мандаринів слід зняти шкірку та розібрати їх на частини, видалити кісточки. Лимон вимочити окропом, нарізати напівкільцями та теж видалити кісточки. Шкірку лимона не зрізати - вона додасть легку приємну гіркоту.

Все підготовлене подрібнити у пюре та засипати цукру. Кількість цукру залежить від сорту, точніше - від солодкості вихідних плодів (оптимальне співвідношення варіюється від 0,5-0,7 до 1,2 кг цукру на 1 кг мандаринів).

Варити джем треба на малому вогні, періодично помішуючи, до потрібної ступеня загущення (протягом близько 30-35 хвилин). Також можна довести його до кипіння, проварити протягом 5 хвилин, а потім остудити повністю і повторити цикл ще 1-2 рази.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Полтава

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme