З медом, самогоном та тельбухами: На Полтавщинi вiдгуляли фестиваль борщу

Господині з різних куточків України з'їхались до Опішні, аби пригостити гостей фестивалю запашним борщем за традиційним регіональним рецептом 

10 серпня на Полтавщині в смт Опішне відбувся п'ятий міжнародний гастрономічний етнофестиваль "Борщик у глиняному горщику", повідомляє кореспондент Depo.Полтава.

Господині з різних куточків України з'їхалися до гончарної столиці, аби поділитись фірмовими, а подекуди й незвичними рецептами запашних борщів та інших національних страв, які передавались у їх родини з покоління у покоління. 

Організаторка фестивалю Олена Щербань говорить, що "Борщик у глиняному горщику" - це комунікаційна платформа, покликана відродити інтерес до забутої традиційної культури наших предків і зробити Полтавщину осердком гастрономічного туризму.

На фото: Організаторка фестивалю "Борщик у глиняному горщику" Олена Щербань

Серед учасників - вчителька з Опішні Неля Немерюк. Вона частувала гостей фестивалю борщем на реберцях і квашеній капусті. Окрім гарячих страв на прилавку господині смачнюча випічка, приготована за стародавніми рецептами: і вергуни, і рогалики, і перекладенці. 

Місцеве подружжя Микола і Тамара пригощало фірмовим борщем із кролика та чорнослива, який миттю "розлетівся" по тарілках гурманів.

Розбігались очі і біля прилавку кухарів з Диканщини: квас, короваї, шпундра з буряка. Серед гарячих страв тут традиційний український борщ, капусняк і авторський борщ зі ворсклянської щуки.

Не встигали наповнювати каструлі свіжою качаною кашею – традиційною, але забутою сучасниками стравою, яку готували у Диканському та Зіньківському районах Полтавщини. За рецептом, сире пшоно заливають збитими яйцями, після чого кожне ядерце обгортають у тісто і ретельно "качають", формуючи маленькі горошинки. Тоді крупу підсушують і варять у курячому бульйоні з ароматними спеціями і травами. 

Для поціновувачів пікантних та незвичайних смаків, ґаздині з садиби зеленого туризму "Золота сота" у Полтавському районі приготували борщ з медом, лимоном і самогоном. "В нас є власна пасіка, тож мед використовуємо всюди, і навіть у борщу. Це наш фірмовий рецепт", - розповіла кухар Марина Мостова. 

З Кобеляцького району Полтавщини до Опішні завітали кулінари з рецептами наваристих борщів з качкою та тельбухами. 

А ось господині з Івано-Франківщини здивували нетрадиційним рецептом "Желізного борщу", звареного на молоці з картопляними галушками та запашними травами. А "желізним" його називають через незвичайну рецептуру: сиру картоплю замочують у молоці і залишають настоюватись на печі. Після "бродіння", коли основний інгредієнт сіріє, у бульйон додають інші продукти і варять борщ. 

Родина Ващенків прибула на Полтавщину з Кривого Рогу - батьківщини президента України, аби поділитись традиційним рецептом кривбаського зеленого борщу з яйцями і кропивою. 

Інші кулінари з Дніпропетровщини пропонували скуштувати дивень  - обрядовий весільний хліб. За давніми повір'ями, крізь дивень молода дивилася на молодого, звідси і походить назва здоби. Під час приготування цієї страви гадають на майбутнє подружжя: якщо дивень удається, то пара буде щасливою. 

Чимало гостей "Борщика у глиняному горщику" прийшли, аби спробувати легендарний борщ з раками за фірмовим рецептом господинь з Кропивниччини. У його складі також є куряче м'ясо і квасоля, тому бульйон виходить надзвичайно густим і ситним.

Кухарі з Житомирщини пригощали фестивальників запашними борщами з качкою, грибами-лисичками, білими грибами і квасолею.

Не забули на святі і про інші традиційні страви – галушки та вареники з начинкою на будь-який смак. Процес приготування відбувався прямо на очах у гостей, які вишикувались у черги за свіженьким, а кухарі радо і невтомно видавали нові порції. 

Окрім щедрих пригощань на фестивалі "Борщик у глиняному горщику" підготували насичену культурно-розважальну програму: співали народних пісень, проводили майстер-класи і заводили етнічний танок, демонструючи традиційні весільні обряди предків. 

А ще на етнофесті діяла ярмарка, де продавали глиняний посуд, виготовлений місцевими гончарами, хенд-мейд прикраси, оригінальні вироби з соломи та багато інших унікальних товарів.  

Також полтавці та гості фестивалю радо робили світлини в колоритних фотозонах, аби назавжди запам'ятати цей найсмачніший день.

 

ФОТО, ВІДЕО/ Ангеліна Тихоненко

 

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Полтава

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook