Народні забави, ворожіння на їжі і гори млинців: Які традиції Масниці зберегли полтавці
Полтавці – в очікуванні грандіозного етносвята з нагоди проводів зими і радо діляться рецептами "коронної" страви Сиропусного тижня
- Полтава
-
4 березня 2019 15:30
Свято Колодія – одне з найстаріших праслов'янських свят на честь весняного пробудження природи. Також цей день називають Масницею, М'ясопусним чи Сиропусним тижнем тощо. Назва свята – Колодій – походить від традиційного обряду: в цей день компанія заміжніх жінок збиралась за пишним застіллям і обов'язково приносила в гості поліно чи колодку. Дерево прикрашали яскравими стрічками і прив'язували до ноги неодруженим парубкам, аби жартома покарати їх за недбалість до демографічного становища.
Щороку Колодія відзначають у різний час, рівно за тиждень до Великого Посту. Напередодні постування прийнято виключити з раціону м'ясні продукти, а ось на молочні мажна налягати сповна. Кожен день Сиропусту має свою назву і традиційні обряди. У понеділок з давніх-давен господині приймали гостей і починали випікати млинці. У вівторок незаміжні дівчата влаштовували оглядини або ж йшли кататися з хлопцями на санях. Середу присвячували частуванню, а в четвер розпочинали масові гуляння. П'ятницю назвали Тещиним днем, адже саме тоді зять має покликати тещу на млинці, аби налагодити стосунки у родині. У суботу теж гостювали і готувались до проводів зими. А в прощену неділю, останній день Колодія, забували всі образи і завершували гуляння символічним спалюванням опудала.
З року в рік полтавці влаштовують на Масницю грандіозні гуляння. Традиційно на Театральній площі відбувається етнодійство з іграми, піснями, забавами, театральними номерами та святковою ярмаркою. У 2017 році свято відзначали наприкінці лютого, окрім всіх розваг містянам пропонували поворожити на іжі і, звичайно ж, частували безкоштовними млинцями.
Минулого ж року Масниця припала на середину лютого. Тоді у Полтаві спекли та роздали більше 2 тисяч млинців. Проганяли зиму цілими родинами, для діток влаштували майстер-клас: виготовляли тарілочки-сонечка з цукерками, які малеча потім забрала з собою додому. А ще у 2018 році на Театральній площі вперше встановили оригінальну фотозону з сіна.
ВІДЕО/UA:Полтава
В 2019-му у Полтаві готують не менш видовищну програму "Щедра Масляна", 1 березня у міськраді відбулась робоча нарада щодо підготовки та проведення етносвята. Вирішили, що традиційні святкування на Театральній площі розпочнуться об 11:00 10 березня. Для полтавців організують великий концерт за участі кращих пісенних та хореографічних колективів, театралізовані вистави, тематичні конкурси, фотозони і майстер-класи з хенд-мейду. Також діятиме майданчик рекордів і виставка декоративно-ужиткового мистецтва "Містечко майстрів". Наймолодших гостей розважатимуть актори Полтавського академічного обласного театру ляльок. Також обіцяють пригощання смаколиками, гарячими напоями, ярмарок і багато інших сюрпризів.
Що стосується частування, то перед Великим постом господині прикрашали стіл варениками, галушками, сирниками та іншими молочними стравами, але головною обрядовою стравою на Масницю є млинці – символ сонця. Перший спечений у Сиропусний тиждень млинець призначається для поминання померлих.
Різноманітні рецепти цієї страви були таємницею кожної господині і передавалися з покоління в покоління. Зазвичай налисники готують на основі пшеничного, вівсяного або кукурудзяного борошна. З начинкою ж експериментують і донині - комусь подобаються солодкі млинці з фруктами, сиром, згущеним молоком чи варенням, а дехто полюбляє солоні - з грибами чи м'ясом.
Полтавка Надія Данилейко щороку з нетерпінням чекає Масниці, аби почастувати рідних горою млинців на різний смак. Говорить, рецепт тіста отримала ще від своєї прабабусі – простий, але перевірений часом. Фірмові млинці господині не залишили байдужими жодного гостя, тож вона радо розповіла кореспондентам Depo.Полтава всі тонкощі їх приготування.
Тож, для тоненьких тоненьких "ажурних" млинців знадобиться:
- 300 мл молока (300 мл);
- 2 яйця;
- 200-250 гр борошн ;
- 1 ст. л олії;
- 2 ст. л цукру і дрібка солі.
Перш ніж перейти до приготування ґаздиня відкрила декілька секретів, які допоможуть зробити тісто ніжним і запашним. Свою страву Надія Данилейко готує на пшеничному борошні, але іноді змішує у пропорціях 1:1 з вівсяним. Аби позбутись "грудочок" у тісті - радить додавати просіяне декілька разів борошно маленькими порціями і перед випіканням залишити суміш постояти 30 хвилин, щоб інгредієнти краще розчинились. Ще одне правило ідеальних млинців - молоко і яйця мають бути кімнатної температури, тому ці продукти слід заздалегідь дістати з холодильника.
Сам рецепт досить простий:
Яйця збити в пишну піну і в процесі додати цукор, сіль та олію. Після цього влити молоко, ретельно перемішати. Далі невеликими порціями ввести борошно і вимішувати, поки не зникнуть "грудочки". Тісто має бути консистенції рідкої сметани. Зачекати, поки воно "відпочине" півгодини, і смажити на сковорідці з невеликою кількістю олії до золотавої скоринки з обох боків. Начинка може бути будь яка – фрукти, домашній сир, мед, джем. Якщо ж душа бажає солоненького – просто не додавати у тісто цукор.
Більше новин про події у світі читайте на Depo.Полтава
Всі новини на одному каналі в Google News
- 20:50 "Укренерго" попередило про графіки відключень: Кого стосується
- 20:12Подружжя з Полтавщини організувало підпільний тютюновий цех ФОТО
- 17:09Аварійні відключення світла можуть тривати до осені, - "Укренерго"
- 16:43У ДПСУ розповіли, що зміниться для чоловіків при перетині кордону після 18 травня
- 21:50 В Україні запровадили відключення світла (ОНОВЛЕНО)
- 10:57Чи потрібно йти до ТЦК заброньованим чоловікам: роз'яснення Міноборони
- 10:36Правоохоронці затримали зрадника з Енергодара, який корегував ракетні удари по Києву, Одесі, а також Житомирській та Полтавській областях ФОТО
- 16:27 Відомий український спортивний журналіст і телекоментатор Сергій Савелій помер на 69 році життя
- 23:18Земельні махінації, привласнення чужого бізнесу та майна: На Полтавщині викрили цілу банду
- 21:31Тариф на е/е для населення може зрости, адже на відновлення енергетики потрібні значні кошти, - Українські розподільні мережі Відео
- 22:15 Рада ухвалила закон про добровільну мобілізацію ув’язнених, але підуть на фронт не всі
- 22:05 У ВР пообіцяли карати співробітників ТЦК та СП за порушення прав людини
- 20:36Для дронів в ЗСУ створять окремий рід військ
- 19:16 Кабмін ухвалив перелік документів, які треба подати для проходження МСЕК
- 15:39 Із 4 травня "обмежено придатних" немає: Міноборони України оновило наказ №402
- 20:25 З'явився перший реальний шанс розпочати відновлення справедливого миру, - Зеленський
- 23:35 Електронний кабінет військовозобов’язаного запрацює 18 травня, — Міноборони
- 21:28Махінації з цінами на електроенергію: На Полтавщині судитимуть одного з фігурантів злочинної схеми
- 15:55 Україні почала отримувати зброю із дозволом бити по росії, - МЗС Латвії