Унікальні і безпечні: Як створити яскраві крашанки до Великодня з натуральних барвників

Неймовірних кольорів та відтінків пасхальним яйцям нададуть продукти, які є у холодильнику кожної господині

ФОТО/ 4mama.ua

Вже 28 квітня полтавці відзначатимуть найдавніше християнське свято на честь Воскресіння Ісуса Христа. Невід'ємним атрибутом і символом Великодня є пасхальні писанки і крашанки. Перед традиційним обрядом освячення у ніч Воскресіння Христового господині перетворюють звичайні курячі яйця у справжні шедеври. 

У різних країнах існують свої секрети і техніки декорування великодніх яєць. Полтавські господині віддають перевагу саме крашанкам. Аби уникнути ризику для здоров'я, краще використовувати натуральні барвники, а не витрачати гроші на "хімію".

Depo.Полтава пропонує декілька варіантів, як створити унікальні яскраві крашанки з доступних продуктів, які є в холодильнику кожної ґаздині.

Аби створити зелені крашанки, варто залити 1 кілограм шпинату (свіжого або замороженого) 2 літрами води і варити на слабкому вогні, поки вода не змінить колір. Після цього – додати 1 столову ложку лимонного соку і 2 столові ложки оцту. Заздалегідь відварені яйця опустити у "магічний" відвар. Чим довше тримати – тим яскравішими будуть майбутні крашанки. За тим же рецептом можна пофарбувати яйця з допомогою сухої кропиви.

Жовті пасхальні яйця готуються ще простіше: у каструлю з 2 літрами води додати 3 столові ложки куркуми і 1 столову ложку паприки. Для "підсилення" дії натурального фарбника можна додати пару столових ложок оцту.

З натуральних інгредієнтів можна отримати навіть яскраві фіолетові крашанки. Для цього господині використовують квіти фіалки. Їх треба залити окропом на декілька годин, потім занурити у кольорову суміш яйця і залишити на ніч. А якщо додати лимонний сік, можна домогтись ніжного лавандового відтінку. 

Рожеві великодні яйця можна створити з допомогою ягід (чорної смородини, полуниці, малини, журавлини або калини). Яєчну шкарлупу треба добряче натерти розмороженою ягодою і залишити до повного висихання. Також цього кольору можна домогтись, відваривши яйця у вичавленому соку журавлини або буряку.

У синій колір яйця можна пофарбувати з допомогою соку листя червоної капусти або червоного вина. А помаранчевий колір надасть морковний фреш: варто лише опустити в нього зварені яйця близько на годину.

Світло-коричневий колір вийде, якщо опустити яйця у міцну натуральну каву. Також можна проварити їх з великою кількістю цибулевого лушпиння. Темнішого коричневого відтінку крашанкам надасть кора дуба або шкарлупа грецьких горіхів.

Аби не зіпсувати майбутні крашанки ще до фарбування, варто дотриматись кількох правил: 

 - для рівномірного кольору важливо опускати у теплий відвар з натуральних барвників зварені і ще гарячі яйця;
- вберегти яйця від тріщин можна, діставши їх з холодильника щонайменше за півгодини до варіння;
- перед фарбуванням добре вимити яйця з милом, а після фарбування – натерти серветкою, просоченою рослинною олією, аби надати крашанкам глянцевого блиску.

А ще без особливих зусиль можна створити візерунки на крашанках, обмотавши їх перед фарбуванням стрічками або нитками.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Полтава