Мандаринове божевілля: Як приготувати вишукані страви з найсмачнішого сезонного фрукту

"Мандаринові" страви стануть гідною окрасою новорічного – і не тільки, адже свята продовжуються – столу 
 

Мандаринове божевілля: Як приготувати ви…
Фото: Порадник

Мандарин – один з найсмачніших та найкорисніших "зимових" фруктів, без якого важко уявити новорічний стіл. Цей цитрусовий багатий на вітаміни С, В, D, К, а також кальцій, магній, фосфор та інші необхідні для організму елементи. Мандарини містять мало калорій, покращують роботу кишечника, а ще нормалізують обмін речовин. 

Найчастіше ласуни "лузають" мандарини, мов насіння, у сирому вигляді, проте з них можна приготувати багато вишуканих страв. Depo.Полтава пропонує декілька "мандаринових" рецептів, які стануть гідною окрасою святкового столу.  

Курка під пряним мандариновим соусом

Фото: ОТОЖ

М'ясо птиці дуже гарно компонує з кисло-солодким мандариновим соком. Аби приготувати основну страву з мандаринів, знадобляться такі продукти:

– філе куряче – близько 600 г;
– цибуля ріпчаста – 1 шт.;
– мандарини кисло–солодкі – 3–5 шт.;
– лимон – 1 шт.;
– часник – 2–3 зубчики;
– гострий червоний перець;
– сухі мелені спеції (шафран, кардамон, імбир, гвоздика і інші);
– соєвий соус;
– цукор коричневий розсипний;
– олія кунжутна (або курячий жир);
– свіжа зелень (кінза, базилік або петрушка).

Цибулю треба нарізати півкільцями, а м'ясо – невеликими шматочками (брусочками або короткими смужками). Розігріти олію або жир в глибокій сковороді і злегка обсмажити цибулю разом із м'ясом на середньому вогні. Коли м'ясо змінить колір, зменшити вогонь і тушкувати, прикривши кришкою, протягом 20-30 хвилин.

У процесі – підготувати соус: розібрані на часточки мандарини, червоний перець та часник перетерти у пюре, додати сік лимона, спеції, соєвий соус і трохи цукру. Далі слід залити соусом м'ясо в сковороді і протушкувати ще протягом 10-20 хвилин, Подавати страву можна з рисом і зеленню.

Свинина з мандаринами і соусом чилі

Фото: Anews

Не менш цікавий "тандем" мандарини складуть і зі свининою. Для приготування пряного червоного м'яса треба такі інгредієнти:

– кукурудзяний крохмаль – 1 ст. л.;
– свиняча вирізка – 500 г;
– кунжутне масло – 2 ст. л.;
– мандарини 4 шт.;
– свіжий імбир 10 г;
– соус чилі 40 мл;
– соєвий соус 2 ст. л.;
– пекінська капуста – 3 листа;
– зелена цибуля – 5 стебел;
– пряні спеції, сіль та перець за смаком.

Свинячу вирізку слід нарізати смужками, перекласти в миску, посолити, поперчити, всипати крохмаль і перемішати. Після цього розігріти столову ложку кунжутного масла, додати тертий імбир, підсмажити протягом 30 секунд, помішуючи. Додати свинину і смажити близько 3 хвилин. Слідом додати часточки мандаринів зі шкіркою, перемішати і потримати на вогні 30 секунд. Влити соєвий соус та чилі, додати прянощі та довести до кипіння.

Останні кроки: додати кунжутне масло, кинути нашинковану капусту та готувати все разом пару хвилин. Готову страву посолити, поперчити і прикрасити подрібненою зеленою цибулею.

Теплий салат з гарбузом і мандаринами

Фото: Radka.in.ua

Салат з двох "фаворитів" серед зимових продуктів прийдеться до смаку гурманам та поціновувачам пікантних смаків. Для його приготування знадобиться:

– гарбуз – 700 г;
– мандарин – 4 шт.;
– шпинат – 6 ст.;
– журавлина сушена – 1/4 ст.;
– розмарин – 3 ч. л.;
– оливкова олія – 4 ст. л.;
– сіль, перець – за смаком.

Духову шафу треба розігріти до 200°С. Гарбуз очистити від шкірки, насіння і волокон, пысля чого нарізати невеликими кубиками. Свіжий розмарин промити, просушити і крупно нашинкувати.

Гарбуз змішати з 2 ст. л. оливкового масла і викласти на деко з пергаментом. Посипати сіллю, перцем і 2 ч. л. розмарину. Відправити в духовку на 20 хвилин, періодично помішуючи. Готовому гарбузові дати 15 хвилин охолонути. Журавлину залити окропом на 30 секунд, а потім підсушити на паперовому рушнику.

Три мандарини очистити від шкірки і білих волокон, нарізати кубиками. З останнього мандарина вичавити сік і змішати його з 2 ст. л. оливкової олії та залишками розмарину. Додати сіль, перець і перемішати.

У салатнику з'єднати гарбуз, мандарини, шпинат і журавлину, заправити салат соусом і подавати до столу.

Тортик "Мандариновий рай"

Фото: Pinterest

Найчастіше мандарини використовують у приготуванні десертів – желе, запіканках, кексах та іншій випічці. Для приготування одного з таких цитрусових шедеврів знадобиться:

Тісто
– вершкове масло – 100 г;
– цукор – 300 г;
– яйця – 1 шт.;
– сметана – 200 г;
– мандарини – 5 шт.;
– дрібка солі та 1 ч. л. харчової соди;
– борошно – 600 г.
Крем
– вершкове масло – 100 г;
– цукор – 150 г;
– мандарини – 2–3 шт.;
– цедра одного лимона;
– яйця – 4 шт.

Масло кімнатноі температури слід розтерти з цукром, додати яйце, сметану та мандарини, які пропустити через м'ясорубку або блендер разом зі шкіркою. Борошно просіяти, додати до маси разом з сіллю та гашеною содою. Перемішати та залишити на 40 хвилин, щоб тісто відстоялося. Форму, устелену пергаментом, змастити маслом та присипати борошном, після чого вилити тісто та залишити у духовій шафі, розігрітій до 180°С, приблизно на 40 хвилин.

Далі треба приготувати крем. Для цього масло, цукор, мандарини (опущені через м'ясорубку або перебиті блендером) та цедру змішати і поставити на малий вогонь. Вбити у массу яйця і варити 40 хвилин на середньому вогні, періодично помішуючи. Особливо важливо помішувати останні 10-15 хвилин.

Охолоджені коржі перемастити кремом та декорувати за бажанням, прикрасити мандаринами і подавати до столу.

Мандариновий джем

Фото: Cookpad.com

Джем з мандаринів – гарна зимова "заготовка", яку можна додавати до салатів, основних страв та куштувати у чистому вигляді. Для приготування таких ласощів знадобиться всього декілька інгредієнтів:

– мандарини (за смаком);
– лимон (1 шт. на 1 кг мандаринів);
– цукор.

З мандаринів слід зняти шкірку та розібрати їх на частини, видалити кісточки. Лимон вимочити окропом, нарізати напівкільцями та теж видалити кісточки. Шкірку лимона не зрізати – вона додасть легку приємну гіркоту.

Все підготовлене подрібнити у пюре та засипати цукру. Кількість цукру залежить від сорту, точніше – від солодкості вихідних плодів (оптимальне співвідношення варіюється від 0,5-0,7 до 1,2 кг цукру на 1 кг мандаринів).

Варити джем треба на малому вогні, періодично помішуючи, до потрібної ступеня загущення (протягом 30-35 хвилин). Також можна довести його до кипіння, проварити протягом 5 хвилин, а потім остудити повністю і повторити цикл ще 1-2 рази.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Полтава

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

data-matched-content-rows-num=1 data-matched-content-columns-num=4 data-matched-content-ui-type="image_stacked"